70 nap alatt a föld körül +még néhány

vazeg

vazeg

Még mindig Datong...

Újjáéledő régi házak, újjáéledő vallás

2014. október 06. - kiskosztüm

Amerre járunk, azt láttuk, hogy egész városrészek születnek újjá, régi köntösben. Sokszor nehezen tudjuk megkülönböztetni a régi régit az új régitől. Ez a jelenség általános. Az üzletemberek látnak benne fantáziát. Datong ma túrista célpont. "Mert itt mindent az üzlet mozgat, nem a politika, hanem a biziniszmenek"

image_56.jpg

A környéken van az ezer éves pagoda, az egyetlen legrégebbi, fából készült pagoda. Figyelemre méltó falfestményei, bonyolult faszerkezete egyedülálló (nincs egyetlen fémcsavar sem benne). Dől az épület, s a világ összefogott, hogy megmentse. Azon kevés spirituális épületek egyike, amely még a kultúrális forradalmat is túlélte. Köszönheti egy meteoritnak, éppen a pagoda építése idején csapódott ide. Ma az épület előtt plexi védi. Buddha fogát szintén. Csakis a meteorit miatt történhetett, hogy kalandos útja után újra itt van, külön múzeumban.

Szeretjük mi is a misztikumot, de itt hisznek is benne...A jóslás része az életüknek. Van, hogy az esküvő napját a jós határozza meg. Így esett, hogy idegenvezetőnk esküvője, idétlenül hangzik, de kedden volt. Jelen esetben értelmiségi családról van szó (orvos, jómódú szülőkkel). Általában, ha a politika felé terelődik a szó, semmitmondóvá válik a beszélgetés. Judy nyitott volt, s beszélt a családjáról, hogyan vészelték át a kemény időket. Sok történet ismerősnek tűnt. Talán nem is vagyunk olyan messze Kínától, mint gondolnánk.

image_54.jpgimage_55.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vazeg.blog.hu/api/trackback/id/tr426762855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hans86 2014.10.06. 18:44:52

Zsenik a képek! Amúgy lehet privivé kéne tenni a blogot mert különben bejönnek az utcáról a trollok.

Szeretet!

Györgyi Piroska 2014.10.09. 21:22:31

Nem csak Ti tudjátok lassan feltenni a képeket, a komment küldése is legalább ilyen nehézkes. Esténként remélem, írjátok a történeteiteket.
Puszik
süti beállítások módosítása