70 nap alatt a föld körül +még néhány

vazeg

vazeg

Izrael múzeum

Kumrani tekercsek, jubiláló építészet, hagyomány és Goya rémálmai

2017. január 12. - kiskosztüm

img_8025.JPG

A múzeumban nem lehet fotózni, csak kívül, de ez sem történt meg. Bár építészetileg is jelentős épületegyüttese megérdemelte volna! A Könyv Szentélye 50 éves, tervezte Frederick Kiesler és Armand Bartos, az idő nem fogott rajta, ma is lenyűgöző alkotás. Van egy fekete fal (szimbolizálja a rossz szellemeket), és van egy fehér, a földből kiálló edényre emlékeztető épület, ami (a tiszta gondolatok,) a tekercsek helye. Az épulet nagy része a föld alatt. A kupolaszerű tetőt folyamatosan mossa a víz, egyrészt hűti, másrészt a víz a tiszta forrás szimbóluma. A tekercsek népéről megtudjuk, hogy egyenlőségben éltek, dolgoztak és imádkoztak, betartva a törvényeket (ezeket tartalmazzák a tekercsek, amelyek a ma használatos bibliát teljesebbé teszik).

img_8706.JPG

Rodin a kertben, a modern művészetekhez vezető úton. Goya megérdemelne egy új bejegyzést, de menni kell, utolsó nap, vár Jeruzsálem!

img_8761.JPG

Ez a kép hazafelé vezető úton, a művészek kolóniája, az otthon és az óváros között. Itt nincs valódi élet, sem üzlet, sem óvoda, csak művészet :)

img_8729.JPG

Ez a kép akár otthon is lehetne

A bejegyzés trackback címe:

https://vazeg.blog.hu/api/trackback/id/tr8712119789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása