70 nap alatt a föld körül +még néhány

vazeg

vazeg

Datong, buddhista barlangok

Ha a képek fejjel lefelé állnának, az a rossz szellemek műve

2014. október 04. - kiskosztüm

Felnőttem! Pekingben lett belőlem igazi, a világ sorsáért aggódó polgár. A globális probléma már nemcsak a hétköznapok perifériáján, torkomban érzem, belülről fojtogat. Ha Pekingben nem kapok levegőt, mi lesz Datongban? Szénbányászat, iparvidék...fene az erőszakos fejemet, le kell nyelnem a békát! (Eredetileg nem volt az ajánlatban.)

Most jön a reptéri rész! Ez már a sokadik kínai reptér. Új, fantasztikusan tiszta, csupa üveg, márvány, fém, s még némi karaktert is kapott, nem historizál, nem népieskedik, áttekinthető és kényelmes. Sok a személyzet, de még a biztonságiak is mosolyognak. Rengeteg a fiatal alkalmazott. A wécék tisztasági versenyt hírdettek egymásközt. Nem tudom, ki a virágfelelős, de örökzöldek mindenütt (na jó, kicsit a műanyagipar is besegít...)

...leszállás. Fentről: szélmalmok. SZÉLmalom-erdők! Süt a nap, tiszta az ég. Idegenvezetőnk elmondja, hogy, ami erőművet látunk( közvetlenül a lakóházak szomszédságában), ez már új német technológia, nem szennyezi a levegőt. Datong a 4. Legtisztább levegőjű város. Magasan fekszik, szeles,...végre jó nagy levegőt vehetünk!

image_46.jpgimage_47.jpgimage_48.jpgimage_49.jpg

Datong Belső-Mongóliától alig 50 km-ér fekszik. A buddhista nomád eredetű Wei dinasztia( i.sz 386- 534-ig) és a Liao-ház (907-1125) idején élte fénykorát. Kb. 90 évig ez volt a főváros. Indiából jött a vallás, s mivel Indiában a meleg elől a hűvös barlangba vonultak vissza meditálni, ezt a mintát követték. Így alakultak ki a jól faragható kövekből ezek a barlangtemplomok. Még 2 ilyen jellegű barlang található Kínában. A hatalmas királyi megbízások mellett a helyi polgárok is vésettek templomokat. Persze, kisebbeket, szerényebbeket, kevésbé neves falfaragókkal dolgoztattak. Fotókat csak néhányról lehetett készíteni. A többiért el kell ide jönni, megéri...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vazeg.blog.hu/api/trackback/id/tr696757621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Györgyi Piroska 2014.10.04. 22:48:42

Jól nézel ki, Rózsa. Néha a feje tetejére, néha az oldalára fekszenek a képek. De attól még le tudom tölteni. Szuper!
Puszik!

2014.10.06. 11:40:55

Mi a lényege ennek, hogy elforgatva teszel be fotókat? Ez valami hozzáadott érték, amit csak kevesen értenek? Lehet, hogy még senki nem mondta, de ettől csak ócskább lesz egy blog, nem jobb. Gratulálok az index-címlaphoz, biztos az egyediség miatt kapta a poszt.

2014.10.06. 17:23:15

@kiskosztüm: nem vagyok a barátod, és ez így is marad, bocs, hogy idetévedtem. Az index-címlap tehet róla, de azt hittem, az ott megjelenő blogok publikusak. Javaslom, hogy tedd jelszavassá és csak a barátaidnak add meg. Gratulálok, hogy ezt is sikerült összehozni Kínából, irigylünk téged mind. Nekem is van ipadom, és sose csinál elforgatott képet. Nem vagyok dühös, sajnálom, ha annak tűnt. Inkább unott. További kellemes és élményekben gazdag utat!

Hans86 2014.10.06. 18:36:08

@retrovírus: Unatkozol 11:40-kor munkanap. És ezért hibás képbeillesztésekre trollkodsz... Neked nagyon üres életed lehet:)
süti beállítások módosítása