70 nap alatt a föld körül +még néhány

vazeg

vazeg

Kína, visszanézve

"Előbb be kell csukni egy ajtót, hogy kinyiss egy másikat"-tujia közmondás

2014. október 11. - kiskosztüm

Markáns véleményt valamiről akkor mond az ember, ha kellő távolságban marad. Ha útikönyvet akarsz írni, maradj a váróteremben! A Kínában eltöltött 3 hét elég, hogy kívülállásomat elveszítsem. Megszerettem. Már ott tartok, hogy a taposós vécék is hiányozni fognak! 

Megpróbálom felidézni, mi volt az, amit másként láttam az út előtt, mint most.

A kínaiakról rajzolt képet a kínai piacok, kínai gyorsbüfék mozaikjaiból rakjuk össze. Ők azok, akik jól főznek, de elég gyanús alapanyagokból, másodvonalbéli olcsó cuccokat árulnak és nem vegyülnek, kicsit gyanúsak, meg kommunisták. Idegen a kultúrájuk, olcsó munkaerejükkel tönkreteszik a munkaerőpiacunkat, sumákul szennyezik a környezetet, tőlük féltjük a jövőt.

image_70.jpg

Ezzel szemben. A kínaiak szépek. (Finomak, törékenyek) Ez ugyan lehetne csupán esztétikai fogalom, de ez annál több...Értelmes arcúak, a jövőt a tanulásban látják, kedvesek, mosolyognak, nyíltak és lazák.( Mi az, ha nem lazaság és önbizalom, hogy ennyire nem érdekli őket mit gondol egy magamfajta az öltözködésükről?) Ha valamit nem találsz meg Kínában, az nincs is. 

image_75.jpg

image_66.jpg

ECSET: a híres kínai ecset (egyáltalán nem olcsó!), farkas(barna), vagy kecske( fehér) szőréből készül. A szára alapvetően bambusztól, de árát nagymértékben befolyásolja, ha nemesebb fából művészi kivitellel készül. A jó ecset akármilyen vastag, tűben végződik. Fellógathatják, így szárad. Mást használnak az íráshoz, és mást az akvarellhez. A kínai kertek része a stúdió, ahol tanultak és gyakorolták a festést, modellként a növényeket (a madarak és egyéb állatok mozognak!)

image_71.jpg

ILLEMTAN: a levest jó hangosan szürcsölik, különösen a hatalmas tányérban kihozott tartalmas egytálételt. Ha kis adagokat esznek, a leves az utólsó fogás, nem úgy, mint nálunk. Krákogás, köpködés mindennapos( jól nevelt úrilányok a nyilvános mosdókig elmennek vele)

image_73.jpgimage_74.jpg

Nyíltan beszélnek Kína legaggasztóbb problémáiról (nagyjából egybevágóan) 1. Korrupció ( keményen büntetik is), 2.Környezetszennyezés, 3. oktatás, 4. öregszik a társadalom. Úgy gondolkodnak, mivel egy ilyen nagy országról van szó, helyileg ezeket a kérdéseket nem, csak központilag, és lassan lehet megoldani. Hát miért ne hinnénk el nekik? 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vazeg.blog.hu/api/trackback/id/tr956773103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Györgyi Piroska 2014.10.11. 15:46:52

Nagyon jók a képek, érdekes, amit írsz. Lehet, hogy ha hazajössz, már kínai ecsettel fogsz festeni?

Borovszki Beáta 2014.10.14. 15:10:42

Most elbizonytalanodtam, hogy a tegnapi hozzászólásomat elküldtem-e? Úgyhogy megismétlem, Rózsám nagyon jól nézel ki, mondhatni napról napra jobban, jót tesz az utazás. Az írásaid pedig feldobják a napjaim, nagyon tetszenek. Remélem van még energiád a rengeteg élmény mellett nekünk is írni, fényképezni!
Sok puszi!!!!
süti beállítások módosítása